Sălăjenii nu sunt interesaţi de agricultură

În timp ce în majoritatea judeţelor ţării, agricultura începe să devină un sector cu greutate al economiei, în Sălaj, aceasta continuă să fie practicată după ureche şi considerată mai mult un hobby.

Peste 1.100 de sălăjeni lucrează, în prezent, în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi pescuit, numărul lor fiind relativ neschimbat în ultimul an. În schimb, salariul mediu net pe care îl obţin cei care lucrează în acest domeniu este în continuă creştere, potrivit ultimelor date statistice. Astfel, dacă în februarie 2013, un lucrător în agricultura Sălajului lua în mână 824 de lei, în februarie 2014, leafa lui a urcat la 1.077 de lei. În ciuda acestui salt, salariul sălăjenilor nu a reuşit să ţină pasul cu media de 1.225 de lei înregistrată la nivel naţional în acest sector.
Potrivit datelor statistice, cei mai mulţi dintre agricultorii judeţului se ocupă de cultivarea cerealelor, numărul acestora ajungând la finele anului trecut la 182 de persoane, faţă de cele 169 de persoane. Alţi 52 de sălăjeni lucrau, la sfârşitul anului trecut, în domeniul creşterii bovinelor, iar 20 erau crescători de păsări. Raportat la situaţia din 2012, numărul acestora din urmă s-a redus considerabil, cu 65 de procente, plasând Sălajul în rândul judeţelor cu cei mai puţini crescători de păsări din ţară.
Nici în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor din viticultură datele statistice nu ne avantajează, în condiţiile în care judeţul Sălaj se poate „lăuda” cu doar un salariat care activează în acest domeniu, faţă de trei, în anul anterior.
Toate aceste cifre nu ar trebui să ne mire dacă ţinem cont de faptul că Sălajul nu este un judeţ agricol. Solul are clase de fertilitate inferioare şi doar 60-70 la sută din terenul agricol este muncit, diferenţa fiind dată de pământul neînsămânţat şi lăsat pârloagă.
Potrivit Direcţiei Agricole Judeţene, Sălajul dispune de 120.521 de hectare de teren arabil, 36.605 de hectare fâneţe, 74.519 hectare de păşuni, 4.688 hectare de livezi şi 2.533 de hectare cu vii. În ceea ce priveşte efectivele de animale, sălăjenii au în ferme ori în bătătură 28.000 de bovine, 63.000 de porcine şi aproape 380.000 de ovine şi caprine.

2 Thoughts to “Sălăjenii nu sunt interesaţi de agricultură”

  1. Anonim

    de ce va mirati asa ca doar stiti ca jumatate din pretul motorinei o repreezinta taxele statului,si vorbim de acea motorina care e scoasa din pamantul nostru,si atunci cum va asteptati sa lucreze taranii pamantul doar ca sa plateasca taxe la stat ca nu au cum iesi rentabili la asa pret al motorinei. ar fi cazul sa ne unim cu totii si sa-i obligam pe guvernanti sa-si schimbe atitudinea fata de taranul roman care trudeste in orice conditii de vreme din zi si pana-noapte.

  2. Vasile dintre bile

    …ce atata agricu…nu stiu cum cand sant prune pana-i p..a,ca pirostile-n Hasmas,da nuuu?!…

Leave a Comment